Samordnare Ungdomsdialog

Robert Ånholm

Tel: 021 - 39 37 60
SMS: 076 569 3430




Västerås vill bli bäst i Sverige på att ta till vara på ungas idéer och engagemang!


Ungdomsdialog är vägen för unga att göra sina röster hörda i Västerås. Genom olika insatser, metoder och arbetssätt ser vi
till att ungas delaktighet ökar och att deras idéer tas vara på. Vi arbetar för att inkludera ungdomar i beslut som berör dem och samtidigt stötta deras egna initiativ till påverkan och delaktighet. Förebyggarcentrum arbetar förvaltningsövergripande för att stärka stadens barnrättsarbete och ger stöd som processledare kopplat till insatser som berör  ungdomars delaktighet och inflytande. 

Genom att anställa ungdomar som så kallade ungdomskonsulter skapar vi dialog med ungdomar, för ungdomar. Som ungdomskonsult får ungdomar i gymnasieåldern möjlighet att skapa förutsättningar för inflytande och delaktighet för andra ungdomar. Under sommaren arbetar ungdomskonsulterna med ett specifikt uppdrag som ska leda till påverkan inom Västerås.
UNGDOMSKONSULTSUPPDRAG 2024

Ungdomars hälsa och välmående

Västerås stad har sedan länge erkänt vikten av att inkludera ungdomar i samhällsutvecklingen och beslutsfattande processer. Ungdomsdialog, som är en del av Förebyggarcentrum, arbetar aktivt med dessa stora samhällsfrågor utifrån barnkonventionens mål om att låta barn och unga göra sin röster hörda i frågor som berör dem. Som en del i detta arbete anställs feriepraktikanter - så kallade ungdomskonsulter – som genom Ungdomsdialog under fyra veckor genomför dialog med ungdomar om frågor som berör dom. Gruppen ungdomskonsulter handledes av två studenter från Mälardalens universitet i ett nytt samarbete mellan Västerås Stad, MDU och Samhällskontraktet.

Under sommaren 2024 har ungdomskonsulterna samlat in över 300 svar på frågeformulär, genomfört 7 semistrukturerade intervjuer och lett 5 workshops med andra ungdomar. Resultatet av dialogen sammanfattas i en omfattande rapport, skriven av ungdomarna själva. Målet är att dialogen ska tas vara på och påverka verksamheter inom Västerås Stad. Årets dialog riktar sig till verksamheter som arbetar med främjande åtgärder, både på verksamhets- och ledningsnivå.

Ladda ner rapporten här!

Bakgrund

Vi ser idag nationell och lokal statistik på att barn och ungas psykiska hälsa försämras. Enligt Region Västmanlands undersökning Liv & Hälsa Ung har andelen unga som svarar att de mår bra sjunkit mellan 2012 och 2023 och det allmänna måendet bland unga har aldrig varit på de här låga nivåerna tidigare. Samtidigt är det tydliga skillnader i ungdomars mående mellan olika grupper. Bland flickorna har andelen som mår bra minskat från 78 till 55 procent och bland pojkarna från 88 till 78 procent.

I dialoger uttrycker unga att de upplever att de ofta har en annan syn på vad psykisk hälsa innebär jämfört med myndigheter, som unga menar fokuserar för mycket på psykisk ohälsa. Detta blev uppenbart i en dialog gjord av Nordisk Välfärdscentrum, där många av deltagarna betonade att psykisk hälsa inte bara innebär frånvaro av dåligt mående, utan också ett komplett och meningsfullt liv. Därav efterfrågar de att istället för att bara fokusera på vad som krävs för att minska ungas psykisk ohälsa, bör vi lägga mer vikt vid att förstå och stödja individers unika behov och upplevelser, vilket leder till förbättrad psykisk hälsa.

Så, utifrån detta: Vad får unga att må bra och vilka förmågor behöver vuxna stärka för att bidra till ungas ökade välmående? Dessa frågeställningar utgör grunden för denna dialog, som genomfördes av Ungdomsdialogs ungdomskonsulter under fyra veckor sommaren 2024.

Hur kan vi främja ungas hälsa och välmående?

Ungdomskonsulterna tog fram två olika frågeformulär kopplat till ungdomars upplevelse av vuxenstöd i sin vardag. Det ena frågeformuläret handlade om ungdomars allmänna upplevelse av vuxenstöd och det andra handlade om det upplevda stödet i skolan. Totalt samlades 324 svar in och resultatet visade att en majoritet av ungdomar upplever stöd från föräldrar och familj, men i skolan är det större variation mellan ungdomarnas upplevelser. Många upplever stöd från lärare, men en stor andel upplever att de inte har någon alls som de känner att de kan prata med om svåra saker i skolan. Resultatet visar även på vissa könsskillnader, där till exempel tjejer upplever mindre stöd från vuxna i skolan än killar.

Ungdomskonsulterna genomförde även fem workshopträffar med andra feriepraktiserande ungdomar. Träffarna hade olika teman och frågeställningar som löd: Vad kan vuxna göra för att ungdomar ska känna sig inkluderade i beslutsfattande frågor? Hur kan sociala medier användas på ett hälsosamt sätt? Hur påverkar musicerande ungas mående? Hur kan vuxna göra för att unga vågar öppna sig och prata om sina känslor? Vilka egenskaper bör vuxna ha för att få unga att må bra, och hur kan de bäst använda det? Frågeställningarna uppkom under arbetets gång och bygger på tidigare Ungdomsdialoger. Bland annat bygger dialogen om hur musicerande påverkar ungas välmående på den omfattande kulturdialog som Ungdomsdialog genomförde under 2023.

Genom workshopträffarna och de semi-strukturerande intervjuerna så framstår relationsbyggande, medkänsla och närvaro som viktiga förmågor hos vuxna kopplat till vad som främjar ungdomars hälsa. Det finns behov av att vuxna ska vara mer tillgängliga, fråga ungdomar om hur de mår, lyssna aktivt och visa respekt. När vuxna tar ungdomars åsikter och känslor på allvar så upplever de sig som respekterade och viktiga, vilket i sin tur starkt bidrar till deras välmående. Detta efterfrågas både kopplat till det vardagliga mötet med vuxna samt kopplat till konkreta lektioner eller aktiviteter i skolan eller på fritiden. På så vis blir delaktighet en viktig fråga för unga kopplat till deras hälsa; delaktighet som i känslan av att känna sig respekterad, sedd och hörd i sin vardag vilket i sin tur kräver en främjande praktik från vuxna i deras närhet. Därav behöver vuxna utveckla förmågor kopplat till att bygga relationer med unga i rollen som en trygg vuxen.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis bekräftar dialogen resultat från tidigare dialoger och forskning. Vuxna i ungdomarnas närhet har en stor möjlighet till att främja deras hälsa och välmående, men det beror på hur de bemöter och stärker ungdomarna i deras vardag. Det finns även vinster kopplat till att börja utgå ifrån vad som kan främja barn och ungas hälsa snarare än vad som skapar ohälsa kopplat till att ändra på den negativa samhällsutvecklingen berörande barn och ungas hälsa. Västerås Stad behöver stärka och utveckla förmågor och vardagspraktik kopplat till främjande hälsoarbete, oavsett verksamhet eller arbetsområde. Dessa insikter behöver tas vara på för att forma framtida insatser inom staden som ämnar att främja barn och ungas hälsa och välmående.

Tack till Ungdomskonsulter Abed Nemer, Daniella Teden, Delvina Hasani, Juliana Degrace Malo, Linus Bäckström Carlberg, Max Coltman och Saron Teklehaimanot samt handledarna Mattias Loshak Snöbohm och Maryam Ali!

Ta del av ungdomsdialogs arbete!

rt arbetssätt

Ungdomsdialog bygger på att skapa möjligheter för unga mellan 13-20 år att påverka Västerås på ett värdefullt sätt. Vi engagerar unga tillsammans med unga.

Hörs vi, eller?

Lyssna på Ungdomsdialogs podcast "Hörs vi, eller?"En pod av och med ungdomar som riktar sig till tjänstepersoner inom Västerås stad.

VARFÖR BRY SIG OM DEMOKRATI?

"Varför bry sig om demokratin" är ett arbets-material på fyra lektioner för högstadiet och gymnasiet framtaget av Västerås stad med syftet att stärka ungas delaktighet i demokratin.

Materialet är en del av MUCF:s demokratipaket för skolan. 

Dialoger och rapporter

Läs och ta del av resultatet från olika dialoger, arbeten och uppdrag.